Gheorghe PARUSI
Cronica Bucurestilor
Editura Compania, Bucuresti, 2005, 290 p.
Citind cartea lui Gheorghe Parusi descoperi fara sa vrei ca timpul poate deveni consubstantial. Parcurgi veacurile cu sentimentul unui déjà vu care iti mai bintuie prin ginduri. Bucurestiul din documente si fragmente de viata traita ofera decupaje din prezentul trait, schimbate fiind doar accesoriile cotidiene. Intorci capul si privesti in urma ta o succesiune de personaje asemenea tie, dar imbracate felurit, cu gesturi si ticuri specifice preocuparilor la moda, dar atit de familiare in amintirile evocate de autor.
Cartea lui Parusi nu este o simpla succesiune de evocari cronologice a unor intimplari de odinioara alese aleatoriu, ci este o desfasurare de imagini si sentimente pe care le traiesti cu detalii inspirat descrise, de la medieval la contemporan, deoarece fiecare pasaj, citit si vizualizat, ofera posibilitatea comparatiei cu actualitatea.
Autorul, „un indragostit de Capitala“, este licentiat in filologie (1962), „a fost profesor, apoi bibliotecar la Biblioteca Academiei intre 1972 si 1999, ocupindu-se de catalogarea cartilor si publicind articole de specialitate“.
Prin cartea lui Parusi avem acces la sute de cartografii bucurestene, ale caror detalii de viata cotidiana sau intima ne sint relevate pentru prima oara intr-un volum pregatit cu meticulozitate documentara si redactionala. Este o perspectiva de istorie bucuresteana, care astepta cumva sa se nasca din efortul de o viata al unui cercetator care, cu simplitate si modestie sufleteasca, ne ofera un proiect reusit si o baza solida de plecare pentru toti aceia care doresc sa construiasca ceva pentru acest oras, plecind de la istoria lui. O carte de mare folos deopotriva istoricilor, antropologilor, sociologilor, psihologilor, tinerilor si batrinilor, feministelor sau iubitorilor