Un studiu realizat de Institutul National de Statistica releva faptul ca doar 2,7% dintre romanii care au devenit patroni in ultimii doi ani au avut, inainte de a dobindi aceasta calitate, functii de conducere. In schimb, aproximativ 60% dintre noii patroni au fost muncitori necalificati, iar 25,1% erau muncitori calificati.
Per ansamblu, 77% dintre romanii care au demarat o afacere in 2003 au lucrat cu bratele. In acest procent intra si muncitorii care au fost disponibilizati din societatile de stat. Situatia de la noi e putin mai buna, din punctul de vedere al educatiei scolare, decit in tarile recent intrate in Uniunea Europeana, unde procentajul de muncitori necalificati este de 58%.
Faptul ca in viata trebuie sa stii sa te orientezi si ca nu e obligatoriu sa te duci la scoala ca sa ai succes in afaceri e dovedit statistic: mai mult de trei sferturi dintre cei care au devenit patroni in 2003 erau, inainte de asta, muncitori.
77% dintre romanii care au demarat o afacere in 2003 erau, inainte de a deveni investitori, muncitori, se arata intr-un studiu realizat de Institutul National de Statistica (INS) si prezentat ieri la un seminar organizat de INS si cotidianul „Curierul National".
25,1% dintre noii patroni erau muncitori calificati, iar 51,9%, muncitori necalificati. Proportia celor care inainte de a deveni patroni exercitau profesii tehnice este de 20,3, in timp ce doar 2,7% dintre noii patroni au avut, inainte de a dobindi aceasta calitate, functii de conducere.
Desi poate parea paradoxal, situatia de la noi e putin mai buna, din punctul de vedere al educatiei scolare, decit in tarile nou-intrate in Uniunea Europeana. Procentajul de muncitori necalificati este, in cazul lor, de 58%, in timp ce la grupa muncitorilor calificati care au devenit patroni cifra este doar cu putin mai mica decit a noastra -