"Alianta DA se rasuceste in jurul axei ei", a fost titlul unei analize publicate relativ recent, in aceasta pagina de ziar. Aratam atunci ca, incet, dar implacabil, in interiorul Aliantei DA se schimba raporturile de forte.
PNL, care la alegeri beneficiase de un relativ avans - respectiv de un numar mai mare de sustinatori - perceput mai mult decat PD ca partid aflat la guvernare, premierul fiind liberal, urma sa se erodeze si, intr-un termen relativ scurt, sa piarda puncte importante in favoarea social-democratilor. Ceea ce s-a si intamplat.
Sondajul CURS, preluat ieri de intreaga presa, demonstreaza, fara echivoc, ca PD se afla cu sase procente inaintea PNL iar ascensiunea sa nu mai poate fi, practic, oprita. Si tot acum putem consemna ca este probabil ultima ocazie cand Alianta DA ar mai putea organiza alegeri anticipate, fara sa regrete ca a facut acest lucru. Daca astazi ele ar avea loc, Alianta DA s-ar alege cu 50 la suta.
Si ar putea guverna in conditii mult mai bune. Oare va fi luata o asemenea decizie? Cum vor evolua, in viitorul apropiat, raporturile dintre PNL si PD, in conditiile in care Guvernul este condus de liberali, care au pierdut, insa, avansul de popularitate, fiind surclasati de social-democrati?
La prima intrebare imi este greu sa raspund. Daca procedurile pentru declansarea alegerilor anticipate vor fi puse in opera acum, in mod cert la origine nu se va afla opozitia. Pentru moment, PSD nu are interesul anticipatelor. Pentru ca puterea nu s-a erodat suficient pentru ca opozitia sa castige ceva pe aceasta cale a anticipatelor.
De altfel, rezultatele sondajului CURS ne si arata ca anticipatele nu ar da, pentru moment, decat un singur castigator: Alianta DA cu 50 la suta. PSD ar putea fi interesat de o asemenea procedura abia ulterior, candva, in cursul anului viitor. Cand, probabil, libe