Expozitia Populism a fost patronata de Centrul de Arta Contemporana (Vilnius), Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design (Oslo), Muzeul Stedelijk (Amsterdam) si Frankfurt Kunstverein.
Coordonatorul proiectului: Nathalie Aubret. Curatori: Lars Bang Larsen, Cristina Ricupero si Nicolaus Schafhausen.
Inteles ca domeniu de schimb, spatiul artei devine un potential extrem de interesant pentru o analiza subtila a fenomenelor sociale si politice din interiorul societatii. Desigur, la fel de usor arta poate constitui un punct de transmitere pentru anumite ideologii, pentru unele idei populare, putind fi transformata in sursa unui consumism pasiv sau activ. Ideea artei ca domeniu de schimb trebuie inteleasa dintr-o dubla perspectiva. Pe de o parte cimpul artei devine receptor al miscarilor sociale, politice, identitare din plan local sau international, iar pe de alta parte transmitator al acestora. Acest lucru se datoreaza in primul rind pozitiei unice a artei, in dublul sau rol, de producator si interpret al contextului. Insa la fel de adevarat este faptul ca arta contemporana, ca domeniu de schimb, nu mai mizeaza pe un caracter creativ-valoric, ci pe un caracter creativ-expozitiv.
Intrebarea indica doar un segment al unei problematici complexe, pe care expozitia Populism o vizeaza. Structura expozitionala nu se limiteaza la un singur spatiu expozitional, ci este construita din patru piese complet diferite, unite prin conceptul de populism. Cele patru institutii care au conceput acest eveniment sint Centrul de Arta Contemporana – Vilnius, Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design – Oslo, Muzeul Stedelijk – Amsterdam si Frankfurt Kunstverein.
Reflectind dilemele, entuziasmul, indoiala artistilor si a curatorilor in legatura cu acest fenomen contemporan, evenimentul abordeaza din mai multe perspective contradictiile