In ziua in care se implineau 15 ani de la "marea mineriada", Miron Cozma a fost eliberat dupa ce Judecatoria din Craiova a admis contestatia depusa de fostul lider al minerilor din Valea Jiului impotriva mandatului de reincarcerare emis de Ion Iliescu.
Coincidenta? Sfidare? Prostie? Desi a deliberat mai multe luni, independenta si impartiala, justitia si-a dat verdictul tocmai atunci cind se comemora nu doar unul din cele mai nefericite evenimente ale tranzitiei, ci chiar o actiune ilegala in care eliberatul fusese un actor important. Nu eliberarea a surprins, ci momentul in care a fost luata decizia. Dar cum justitia este oarba, situatia nu a fost comentata.
Dubla responsabilitate, atit a eliberarii, cit si a mineriadei, a fost rapid si convenabil transferata doar pe seama lui Ion Iliescu. Asa cum Ceausescu fusese facut responsabil pentru toate tarele si crimele comunismului, iar executarea sa exonerase si partidul si Securitatea, tot astfel, succesorul sau a devenit culpabil pentru toate mizeriile tranzitiei. Dar Ion Iliescu nu a fost singur.
Responsabilitatea sa individuala nu ii poate scuti de raspundere pe ceilalti, pe tortionarii care au maltratat studentii in 14-15 iunie, pe procurorii care au dispus arestarea grevistilor foamei sau a manifestantilor, pe consilierii care au pregatit "operativ" momentul, pe manipulatorii care au justificat actiunea.
Dupa 15 ani de la lovitura de stat a fostei Securitati, din 13-15 iunie, se incearca aceeasi tactica precum in decembrie 1989: plasarea resposabilitatii la o singura persoana. Cum Ion Iliescu este deja slabit politic, afectat fizic, debusolat psihic, atacul impotriva lui pare permis tuturor. Dar a doua oara un astfel de joc nu mai poate fi acceptat.
Lovitura de stat din iunie 1990 a transformat guvernantii alesi pe 20 mai 1990 intr-o anexa a fostei politii polit