"Conurbatia este un model american. Mergi 500 de kilometri pe coasta Atlanticului si nu stii prin ce oras treci, nu stii cand intri si cand iesi dintr-un oras. Orasele europene s-au dezvoltat in interiorul unor ziduri de cetate. Chiar dupa ce au trecut de ziduri, au continuat sa se dezvolte, cu mici exceptii, radial-concentric.
Englezii au venit cu conceptul de green-belt, o centura verde in jurul oraselor, pentru evitarea poluarii, pentru recreare, sport, pentru a nu ne rupe complet de natura. Orasul trebuie sa se dezvolte intensiv, sa-si foloseasca la maximum teritoriul, nu extensiv, devenind un gigant greu de administrat". Asta declara intr-un interviu din 1998, si bine le mai zicea, dl.
Adrian Bold, arhitectul-sef al Capitalei. Poate bucurestenii se asteapta, in aceste zile, sa-l vada pe dl. Bold legandu-se cu lanturi de lama buldozerului, ca sa impiedice sfartecarea "green-belt"-ului din Baneasa. Poate il cauta in fata primariei, la un miting in favoarea dezvoltarii intensive a centrului "cetatii". Sperante desarte. Dl.
Bold e tot arhitect-sef al orasului, asa cum era si in 2001, cand se croiau planurile "miniorasului Baneasa". Si cum va fi, probabil, peste un an sau doi, cand sustinatorii acestei afaceri isi vor fi obtinut vilisoarele si apartamentele promise in zona cu pricina.
In fond, de ce si-ar face mustrari de constiinta un simplu executant, chiar daca are indoieli profesionale asupra unui proiect? Consilierii alesi, in doua legislaturi, au votat in deplin consens ce le-au cerut "developer"-ii din Baneasa. Dezbateri publice n-au fost. In dispret pentru bucuresteni, nici primarul Capitalei, nici consilierii n-au catadicsit sa le ceara parerea.
La podul Basarab s-au dat lupte grele, cinci ani de zile. Consilierii PSD au adus in sala presedinti ai asociatiilor de locatari, ecologisti, chiar si un po