"Barometrul national", organizat de Curierul National si Institutul National de Statistica, a provocat reprezentanti de seama ai mediului economic sa dezvaluie obstacolele din calea intreprinderilor
"Curierul National" si Institutul National de Statistica (INS) continua seria dezbaterilor lunare derulate sub genericul "Barometrul national". Aflata la cea de-a doua editie, manifestarea a incercat sa aduca in prim-plan realitatea nefardata a mediului de afaceri romanesc. Subiectul central al mesei rotunde organizate ieri la Hotel "Lido" a avut ca punct de pornire lucrarea realizata de INS - "Obstacole in calea afacerilor. Profil de investitor. Perioada 2000-2005".
Potrivit Institutului National de Statistica, in 2003, in Romania, au fost inregistrate si erau inca active in septembrie 2004, aproximativ 123.178 de intreprinderi noi, excluzand intreprinderile agricole. "Comparand aceasta cifra cu numarul estimat de 388.180 de intreprinderi care isi desfasurau activitatea in Romania la inceputul lui 2005, rezulta o rata de creare de aproximativ 31,7 la suta, mai mare cu 7,9 puncte procentuale decat rata de creare din 2002 - 23,8 la suta", a explicat directorul general al INS, Mariana Pietreanu. Reprezentantul INS a mai subliniat ca in fiecare an, dintre intreprinderile nou-infiintate, doar 66 la suta raman active. Ce se intampla cu restul? "Intreprinzatorii fie devin complet descurajati, fie nu mai au resurse pentru inceperea activitatii", sustine directorul INS. "Doar doua treimi din noile intreprinderi reusesc sa ramana active dupa un an de zile, dar se pare ca aceasta este o situatie aproape normala pentru ceea ce inseamna sansele initiativei private in Romania. Chiar daca intre 1995-2003, cadrul legislativ a suferit multe modificari, se pare ca initiativa antreprenoriala a romanilor are un nivel destul de ridicat".
Statistica este importanta pe