Romania este ultima tara din regiune, care pastreaza inca un sistem de pensii bazat exclusiv pe contributiile sociale la bugetul de stat. Desi autoritatile promit ca de anul viitor romanii vor putea contribui la sistemul privat de pensii, deocamdata n-avem nici macar legislatie care sa reglementeze domeniul.
Bram Boon, oficial al Asociatiei pentru Pensiile private din Romania, se teme ca legislatia va fi doar cosmetizata si cere ca asiguratorii sa fie consultati inainte de adoptarea efectiva a legilor.
El a declarat la conferinta „Proiectul legii pensiilor facultative - primul pas in reglementarea pensiilor private in Romania, organizata de Finmedia, avand ca sponsor principal ING si co-sponsor cotidianul Averea, ca deocamdata nicmic nu este clar in privinta viitorului pensiilor private.
Legislatia romaneasca ignora politele de asigurare
Daca in 2006 pensia privata va fi doar o optiune, din 2007 contributia la fondurile de pensii administrate privat va deveni obligatorie, promit autoritatile. Angajatul nu va plati insa nimic in plus, o parte din contributia actuala la sistemul public de pensii urmand sa mearga catre fondurile de pensii administrate privat.
Legislatia in domeniul pensiilor cu contributie obligatorie si administrare privata (pilonul al II-lea) va fi definitivata in aceasta vara, insa sistemul va fi functional, cel mai devreme in 2007. Deocamdata Ministerul de Finante nu stie de cati bani are nevoie pentru a acoperi deficitul rezultat in urma reorientarii unei parti a contributiei de la sistemul public catre cel privat.
Acoperirea deficitului din sectorul public de pensii se va face cu bani proveniti de la Banca Mondiala, venituri din privatizare si din emisiunea unor titluri de stat cu maturitati mai mari de zece ani.
Romanii vor putea opta pentru pensii facultative (pilo