Intarzierea adoptarii, de catre Guvern, a normelor metodologice de aplicare a Codului Fiscal, incurca activitatea notariatelor, multi notari refuzand sa incheie tranzactii imobiliare pentru terenuri sau case detinute mai putin de trei ani. Aceasta situatie a fost semnalata cotidianului ZIUA de mai multi cititori.
Reamintim, potrivit modificarilor aduse Codului Fiscal, castigul obtinut de persoanele fizice din vanzarea caselor si terenurilor detinute in proprietate mai putin de trei ani se impoziteaza cu o cota de 10%. Pana acum, aceste tranzactii nu erau supuse impozitarii.
Impozitul trebuie retinut si virat de notarul care perfecteaza tranzactia pana la data de 25 a lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul. Desi normele metodologice de aplicare a Codului Fiscal sunt publicate pe pagina de Internet a Ministerului Finantelor de o saptamana, ele nu au intrat inca in dezbaterea Guvernului.
Potrivit unor surse din minister, acestea au fost discutate, ieri, cu sindicatele si patronatele in Comisia de Dialog Social, urmand ca, cel mai probabil saptamana viitoare sa fie adoptate si de Executiv. Legea de modificare a Codului Fiscal a intrat in vigoare pe 4 iunie.
Purtatorul de cuvant al Uniunii Nationale a Notarilor Publici din Romania, Aurelian Popa Radulescu, afirma ca activitatea notariala nu este chiar blocata. Potrivit acestuia, notarii incheie si in aceasta perioada tranzactii de vanzare-cumparare a bunurilor imobiliare care fac obiectul impozitarii potrivit Codului Fiscal.
Contractele se incheie, insa, cu o clauza potrivit careia vanzatorul trebuie sa vireze la stat taxa de 10% pe castig in termen de cinci zile de la parafarea tranzactiei. "Pana la aparitia normelor nu putem lucra altfel. Nu este o solutie sa refuzi sa faci acte in aceste cazuri.
Insa noi nu putem retine si vira inca