In pachetul legislativ pentru care Guvernul si-a angajat raspunderea in Parlament se afla si trei acte normative din domeniul Justitiei. Este vorba de modificarea si completarea Legii nr. 317/2004 privind Consilul Superior al Magistraturii, a Legii nr. 304/2004 privind organizarea judiciara si a Legii nr. 303/ 2004 privind statutul magistratilor.
Conform noilor legi, procurorii vor fi numiti de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), si nu la propunerea ministrului Justitiei. Singurul atribut al ministrului Justitiei va fi propunerea de numire/revocare in/din functie a procurorilor generali, a adjunctilor acestora si a sefilor de sectii pe baza unor evaluari ale performantelor profesionale si ale eficientei parchetelor.
Numirea propriu-zisa va fi facuta de presedintele Romaniei, la propunerea ministrului Justitiei, iar CSM isi va da avizul.
Au fost introduse noi incompatibilitati, printre care si aceea dintre functiile de conducere din cadrul instantelor si parchetelor si calitatea de membru al Consiliului Superior al Magistraturii.
Dar si modificari care stabilesc reguli clare pentru distribuirea aleatorie a cauzelor catre judecatori si pentru continuitatea completelor, astfel eliminindu-se suspiciunile privind potentiale interventii. Incalcarea principiului distribuirii aleatorii a cauzelor va fi sanctionata disciplinar.
Pentru prima data vor fi asigurate independenta totala a judecatorilor si procurorilor, precum si mijloacele ca ei sa-si apere acest statut. De exemplu, unui procuror nu i se mai poate lua un dosar pentru a bloca o ancheta. In plus, procurorii pot sa conteste o decizie nedreapta a sefului ierarhic. In urmatoarele sase luni vor fi organizate concursuri pentru functiile de conducere din Justitie.
A fost prevazuta interdictia de a fi numiti in functii de conducere pentru judecatorii s