Investitorii vor trebui sa stea din nou la coada pentru a schimba capitalul social
Legea prin care se prevedea denominarea actiunilor/partilor sociale si a capitalului social al societatilor comerciale a luat prin surprindere o mare parte a mediului de afaceri. O buna parte din societatile comerciale nu au avut timp sa convoace adunarile generale extraordinare ale actionarilor, care presupun prezenta reprezentantilor a cel putin 3/4 din capitalul social.
Ele se vor trezi cu capitalul social diminuat de la sine de la 1 iulie. Si companiile care-si maresc capitalul social vor avea probleme deoarece inregistrarea noilor valori la Registrul Comertului ar putea fi intarziata din cauza birocratiei din aceasta institutie.
Registrul Comertului va plati, la randul sau, intarzierea adoptarii normelor legale: aceasta institutie va trebui sa inregistreze pe gratis modificarile de capital social.
Legea prin care se prevedea denominarea actiunilor/partilor sociale si a capitalului social a societatilor comerciale a fost publicata in Monitorul Oficial nr.378 pe 5 mai 2005, in conditiile in care Legea denominarii leului a fost adoptata pe 14 iulie 2004.
Legea 101/2005 prevede ca pana la data de 30 iunie 2005, societatile comerciale pe actiuni trebuiau sa hotarasca denominarea valorii nominale a actiunilor astfel ca noua valoare, in lei vechi, sa fie multiplu de 100. Aceasta pentru ca in urma operatiunii de impartire, aferenta denominarii nu pot rezulta mai mult de doua zecimale.
In cazul in care societatile respective nu se conformeaza termenului legal, Oficiul National al Registrului Comertului va efectua din oficiu, incepand din data de 1 iulie, diminuarea valorii nominale a actiunilor.
Actiunea presupune majorarea sau reducerea corespunzatoare a capitalului social, cu pastrarea numarului de actiuni si a cotei