La iarna, factura la energia termica va fi cu cel putin 20 la suta mai mare. Cresterile tarifelor la gaze si electricitate, de la 1 iulie, ar putea compromite tinta de inflatie data de BNR
BNR isi mentine tinta de inflatie de 7% chiar daca de la 1 ianuarie pana in luna mai preturile de consum au crescut cu 3,8%, iar 1 iulie va aduce o explozie a preturilor la utilitati in urma majorarii tarifelor administrate.
Intr-un raport, banca centrala calculeaza o inflatie de 7,5% in luna septembrie. Problema e ca varfurile traditionale de inflatie se inregistreaza catre sfarsitul anului. Nu trebuie uitat ca guvernatorul a "promis" doua luni de deflatie, dar pentru lunile de vara.
In plus, tot BNR o recunoaste, relaxarea fiscala realizata la inceputul anului prin introducerea cotei unice de impozitare de 16 la suta va continua sa stimuleze cererea de consum a populatiei si de aici o presiune suplimentara pe preturi.
FMI prognozeaza 8,2%
Mai realisti, expertii FMI ne-au calculat in ultimul raport bianual, publicat in aprilie o inflatie de 8,2 la suta.
Modificarile regimului fiscal din luna aprilie (devansarea cu trei luni a majorarii accizelor la combustibili, bauturi alcoolice, tutun si tigari, alte produse supuse accizarii si introducerea accizelor la energie electrica si gaze utilizate drept combustibili pentru autovehicule) si-au produs deja efectele in inflatie.
La 1 iulie se majoreaza iar pretul gazelor
Procesul de ajustare periodica a preturilor administrate va continua, ramanand un factor important de franare a tendintei de reducere a inflatiei, recunoaste banca centrala.
Principalele presiuni vor fi exercitate de corectiile tarifelor produselor energetice, stabilite prin acordul de supraveghere preventiva incheiat cu Fondul Monetar International in luna iulie 2004.
Tarifele l