Vara este perioada vacantelor, astfel incat acum apar si multe probleme legate de concediile de odihna. Iar patronii, nu de putine ori, trec peste lege si incearca sa le impuna angatilor propriile conditii. Pentru a nu avea probleme, va prezentam cateva aspecte legate de concedii, stipulate in Codul muncii.
Durata concediului de odihna trebuie prevazuta in contractul individual de munca si se acorda proportional cu activitatea prestata intr-un an calendaristic. Conform Codului muncii fiecare angajat are dreptul la un concediu de odihna anual de minimum 20 de zile lucratoare.
Durata efectiva a concediului de odihna poate fi insa mai mare, conform negocierii la nivel de contract colectiv de munca sau la nivel de contract individual. Potrivit legii, salariatii care lucreaza in conditii grele, periculoase sau vatamatoare, persoanele cu handicap si tinerii cu varste de pana la 18 ani beneficiaza de cel putin trei zile in plus la concediul de odihna. Banii.
in ceea ce priveste plata concediului de odihna, salariatul beneficiaza de o indemnizatie care nu poate fi mai mica decat valoarea totala a drepturilor salariale cuvenite pentru perioada respectiva. Aceasta indemnizatie reprezinta media zilnica a veniturilor din luna in care este efectuat concediul, multiplicata cu numarul de zile de concediu.
Aceasta indemnizatie se plateste de catre angajator cu cel putin 5 zile lucratoare inainte de plecarea in concediu.
Programarea
Pentru a-si lua concediu de odihna, salariatii trebuie sa-si anunte din timp angajatorul. De multe ori, firmele le solicita angajatilor o lista in care sa-si treaca perioada de concediu.
Efectuarea concediului de odihna se realizeaza in baza unei programari colective sau individuale stabilite de angajator cu consultarea sindicatului sau, dupa caz, a reprezentantilor salariat