Cand esti tanar si ai perspectiva de a mai munci cat n-ai trait inca, pensia pare un orizont indepartat.
E bine insa sa stii ca daca ai 35 de ani, un salariu lunar echivalent de 820 de euro si perspectiva de a iesi la pensie la 65 de ani, ai nevoie sa strangi un fond de 335.125 de euro, daca vrei o pensie care sa-ti mentina nivelul de viata actual.
Socoteala iese prin aplicarea a ceea ce jurnalistii britanici au numit „formula unei pensii fericite", gasita de Edmund Cannon, consultant la banca de investitii JP Morgan.
Tanarul ales exemplu lucreaza in piata financiara, unde salariul mediu lunar a fost in mai echivalentul a 820 euro pe luna, potrivit statisticilor oficiale. Suma poate parea astronomica, in conditiile in care in urmatorii 30 de ani trebuie sa se acumuleze anual 11.170 de euro in fondul de pensii pentru a ajunge la „necesar".
Ea tine insa cont de o pensie suplimentara care reprezinta 70% din salariul actual. Formula incepe cu numarul 55, scade o treime din varsta actuala si a saptea parte din cea a pensionarii.
Cifra rezultata se inmulteste cu venitul mediu anual, spun consultantii de la JP Morgan. Consultantul britanic nu are pretentia ca a rezolvat integral chestiunea pensiilor, dar are meritul de a dezmetici lumea, care trebuie sa inteleaga ca viitorul depinde de banii plasati azi in fonduri de pensii, oricare ar fi ele.
In Romania, de 12 ani ne punem problema infiintarii fondurilor private de pensii, dar am ramas probabil singura tara din zona fara acest produs financiar. Discutiile sterile nu s-au concretizat in legislatie aplicabila, punctul de pornire al sistemului.
Fosta putere a creionat de ochii Uniunii Europene o legislatie schioapa, contestata de actorii pietei financiare, care n-a putut fi pusa in practica.
Acum, companiile de asigurari scot securea