Bucurestenii vor plati, in aceasta iarna, o factura cu cel putin 20 la suta mai scumpa la energia termica, a anuntat, ieri, Virgil Ramba, director general Radet Bucuresti.
Motivele acestei scumpiri, a explicat Ramba, ar fi majorarea tarifului gigacaloriei de la 1 iulie, cu 9 la suta, precum si faptul ca subventia alocata sistemului de termoficare va scadea din nou, cu 33 la suta, incepand din septembrie, adica exact in prag de iarna, cand facturile sunt si asa imense.
La ora actuala, populatia plateste 860.000 de lei (fara TVA) pentru gigacalorie, in conditiile in care pretul de productie al acesteia este de 1.560.000 de lei. Diferenta pana la aceasta suma o reprezinta subventia, respectiv 700.000 de lei. Incepand de anul acesta, statul a redus subventia cu 33 la suta, urmand ca pana in 2007 aceasta sa fie eliminata definitiv.
"In bugetul actual au fost alocate 3.067 de miliarde de lei pentru a acoperi diferenta de tarif pentru consumul de agent termic al populatiei. Pana acum au fost cheltuite 2.686 de miliarde de lei, iar suma disponibila mai acopera necesarul doar pentru doua-trei luni. Pentru ultima parte a anului nu avem resurse necesare in buget pentru a acoperi diferenta de tarif. (...) Solutii exista: fie prin decizii politice, fie prin alte surse de finantare, fie prin majorarea tarifului pentru populatie", a declarat Dumitru Buzduga, directorul Directiei Buget-Finante din cadrul municipalitatii.
In acelasi timp, insa, consumul populatiei o sa scada si el in urma faptului ca procesul de contorizare a fost finalizat in aproape 99 la suta din blocurile din Bucuresti si in urma modernizarii retelelor si a montarii de repartitoare, ceea ce va face ca scumpirea sa nu fie "chiar atat de mare".
"In anul 2004, consumul pe apartamentul conventional a fost de 9,66 gigacalorii pe an, fata de maximul atins in 15 ani in 1999, de 13,2 gigacal