Cernobil: un cuvint care a ingrozit si inca mai ingrozeste generatii intregi de romani. Un test, o eroare, citeva minute, de atit a fost nevoie pentru ca istoria lumii sa fie schimbata. Dezastrul care s-a petrecut in urma cu 19 ani la Cernobil si-a pus amprenta pe destinul a peste sapte milioane de oameni, dupa cum au stabilit specialistii.
Acum, dupa atita vreme, copiii nascuti in anul Cernobilului au ajuns la maturitate si dau bac-ul. Nu se simt diferiti fata de ceilalti din jurul lor, dar o intrebare ii chinuie: au fost afectati de acea catastrofa? „Jurnalul de Est" prezinta povestea tulburatoare a unei familii al carei copil a venit pe lume chiar in acele zile cumplite.
La sfirsitul lunii aprilie a anului 1986, sotii Giuvara asteptau cu nerabdare venirea pe lume a copilului lor. Si-ar fi dorit sa stie daca e fata sau baiat, dar, pe atunci, posibilitatile erau altele. Aurica Giuvara era insarcinata in opt luni si, la acea vreme, preda la catedra militara, disciplina „Arme de nimicire in masa".
„Chiar cu o saptamina inainte predasem tema «arma nucleara», in cadrul careia este un fragment chiar despre iradieri. Atunci au aparut zvonurile, care, pina la urma, au fost confirmate si oficial. Cunoscind care sint efectele iradierii, am cam intrat in panica, pentru ca stiam ce se poarte intimpla.
Am intrat intr-un fel de carantina, evitam sa ma expun in spatii deschise, stateam mai mult in casa si am luat pastilute de iod", isi aminteste Aurica Giuvara.
In acea vreme, sotul ei, Calin Giuvara, lucra la Institutul de Proiectare si Cercetare in Constructii, unde existau o serie de aparate care masurau nivelul de radiatii. „Erau vechi, din acelea de tip rusesc. Dar imi amintesc ca s-au facut niste determinari si ca acestea erau de ci