In loc de bani sau case, fostii proprietari ai imobilelor nationalizate de comunisti vor primi actiuni la un nou fond de investitii. umit "Proprietatea", acesta va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati la care statul mai este inca actionar si din creantele Romaniei fata de 15 state. Valoarea actiunilor va fi stabilita de bursa, care acum este in cadere libera. In loc de bani sau case, fostii proprietari ai imobilelor nationalizate de comunisti vor primi actiuni la un nou fond de investitii. Numit "Proprietatea", acesta va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati la care statul mai este inca actionar si din creantele Romaniei fata de 15 state. Valoarea acestora va fi stabilita de bursa, care acum e in cadere libera.
Doar un sfert din totalul imobilelor preluate in mod abuziv de stat in timpul regimului comunist pot fi restituite in natura. Pentru restul, adica peste 80.000 de imobile, terenuri, fabrici etc. statul ofera despagubiri, dar nu in bani, ci in actiuni la un fond creat special cu acesta destinatie. Statul ar trebui sa restituie fostilor proprietari intre 5 si 8 miliarde de euro. Insa nu in bani, ci in actiuni la societati la care statul este actionar majoritar. La acest fond s-ar adauga creantele pe care statul roman le are de recuperat din Irak, Siria si alte state.
LEGEA. Ca sa arate ca este decis sa rezolve problema proprietatii, guvernul a inclus proiectul Fondului Proprietatea in pachetul legislativ privind proprietatea si reforma justitiei pentru care Executivul si-a asumat martea trecuta raspunderea in fata Parlamentului. Potrivit legii, Fondul Proprietatea va fi constituit din actiuni la circa 100 de societati, precum BCR, CEC, Petrom, Posta Romana, Electrica, Distrigaz, Romtelecom, CFR, Tarom si Alro.
4% DIN BCR. "Guvernul va vinde pana la 62% din capitalul Bancii Comerciale Romane, iar Fondul Propr