Reuters informa ieri ca, pentru a noua luna consecutiv, dolarul cunoaste o crestere a cursului de schimb fata de dolarul american, pe fondul atmosferei tulburi din Uniunea Europeana ai carei lideri, reuniti la Bruxelles, ar putea esua in efortul de a ajunge la un acord asupra bugetului Uniunii pe perioada 2007 - 2013, dar si ca urmare a voturilor negative sau a rezervelor unora dintre statele membre fata de Constitutia Europeana.
Perspectivele unui ritm scazut al cresterii economice, ca si tulburarile politice generate de voturile negative din Franta si Olanda, sublinia de asemenea Reuters, au determinat multi investitori sa actioneze pentru "a scapa" de moneda unica europeana. A avut, de asemenea, un impact deloc neglijabil si declaratia presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, conform careia un esec in solutionarea problemelor bugetului comunitar si in procesul adoptarii Constitutiei Europene "va arunca Europa intr-o permanenta criza si paralizie". Consecinta imediata a fost o crestere a vanzarilor de euro si a achizitiilor de dolari, tranzactii ce au luat amploare in mod deosebit in ajunul summit-ului european de la Bruxelles. Unii analisti citati de Reuters au recunoscut ca aceasta tendinta nu este, insa, de o amploare majora. Euro a ajuns la rata de schimb de 1,2070 fata de dolarul american, nu chiar atat de departe de 1,2015 acum noua luni. Este cert faptul ca voturile negative din Franta si Olanda au coborat euro cu 10 la suta fata de dolar. Si fata de yen, dolarul american a ajuns la o rata de schimb mai mare, el vanzandu-se ieri cu 109,70 si chiar cu 110 yeni.
Concomitent, Eurostat anunta scaderea ratei inflatiei in zona euro
Oficiul European de Statistica, Eurostat, a anuntat de curand ca inflatia anuala din zona euro a scazut in luna mai la 1,9 la suta, fata de 2,1 la suta in luna aprilie. Ultima estimare a Eur