Romania a cotizat, timp de trei ani, 38 de milioane de euro la fondurile europene de cercetare. Din aceasta suma, proiectele cercetatorilor romani au readus in tara doar 7 milioane de euro drept finantare a unor idei viabile. Restul de 31 de milioane au fost investiti in proiectele de cercetare, mult mai convingatoare, ale altor state.
Romania a alocat 38 de milioane de euro la fondurile europene de cercetare. Din aceasta suma, doar 7 milioane de euro s-au intors pina acum in tara. Incapacitatea cercetatorilor romani de a realiza proiecte viabile care sa fie admise pentru finantari europene costa peste 30 de milioane de euro.
„Romania finanteaza cercetarea altora, pentru ca inclusiv posesorii de doctorate nu sint capabili sa redacteze un proiect de grant de cercetare", a declarat miercuri Mircea Miclea, ministrul Educatiei si Cercetarii. Timp de trei ani, Romania a virat in fondurile europene de cercetare in jur de 38 de milioane de euro.
Din toata aceasta suma, pina in prezent, cercetatorii romani au fost in stare sa readuca in tara, prin intermediul proiectelor concepute, doar 18%, adica doar 7 milioane de euro. Din anul 2003 si pina la sfirsitul lui 2006, Romania ar trebui sa dea in total 103 milioane de euro, numai ca europenii ne-au scutit de anumite sume.
Cercetatorii se scuza acuzind
„Am fost scutiti cu anumite sume, iar unele fonduri cu care am cotizat au fost si din proiecte Phare. De exemplu, in bugetul de pe 2005 sint incluse 410 miliarde de lei, bani pe care trebuie sa-i dam la Comunitatea europeana. In prezent, ne imbatam cu apa rece, dind acesti bani si aducind foarte putini inapoi", spune Anton Anton, secretar de stat pentru cercetare.
Cu alte cuvinte, in acest an, Romania mai trebuie sa vireze peste 10 milioane de euro catre fondurile de cerecetare europene.
De ani de zile, ce