Parcul tehnologic Tehnopolis care, dupa parerea autoritatilor locale, va „revolutiona" economia ieseana, va fi inaugurat in sfirsit astazi. Locuri de munca noi, parteneriate strategice in scopul atragerii de investitori, laboratoare generatoare de idei, care, la rindul lor, vor fi puse in practica, sint numai citeva dintre promisiunile autoritatilor.
Tehnopolis a fost bifat in campaniile electorale din anii trecuti drept o mare realizare, dar lucrurile s-au miscat greu. In consecinta si rezultatele sint pe masura.
Totul va functiona in numai doua cladiri, cu denumiri desprinse parca din filmele SF, Duplex si Nucleus, situate pe platforma de utilaj greu din CUG.
De departe, privind cele doua cladiri albastre, cu vedere spre mormanele de moloz si pamint depozitate inca in imediata apropiere, nu ai crede ca absolventii geniali ai universitatilor din Iasi vor renunta la ideea de a culege capsuni in Spania pentru a ajuta la renasterea economica a municipiului.
Pina astazi, cind panglica va fi taiata de presedintele Consiliului Judetean, Lucian Flaiser, in prezenta ministrului Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, si a reprezentantilor Delegatiei Comisiei Europene, Tehnopolisul a avut o istorie relativ lunga.
Ideea Tehnopolis, de fapt un Consortiu format din Consiliul Judetean, Consiliul Local si patru universitati din Iasi, a fost lansata in anul 2000.
Timp de cinci ani de zile s-au incheiat diferite acorduri intre autoritatile locale, s-au facut rost de teancuri de aprobari din partea Uniunii Europene si a ministerelor din Romania si au fost organizate licitatii nationale si internationale pentru desemnarea firmelor de consultanta si a celor care trebuiau sa realizeze constructia parcului.
Fondurile e