De multi ani, culturile de cereale paioase nu s-au prezentat atat de viguros dezvoltate ca acum. Sutele de mii de hectare cu grau, orz si orzoaica au dat nastere unor uriase mari, care se unduie in De multi ani, culturile de cereale paioase nu s-au prezentat atat de viguros dezvoltate ca acum. Sutele de mii de hectare cu grau, orz si orzoaica au dat nastere unor uriase mari, care se unduie in adierea vantului, iar la primele ore ale diminetii, cand soarele isi trimite razele peste holde, roua cazuta in timpul noptii pune spicelor coliere de rubine. Este vie campia, incat ii face pe tarani sa uite de toate necazurile si in suflete sa rasara speranta. Este perioada cand bobul din spic, aflat in lapte ceara, prinde greutate si asimileaza calitatile menite sa-l faca bun pentru paine. Cert este ca recoltele de grau, care in judetele Ialomita, Braila si Calarasi insumeaza aproape 350.000 ha, in marea lor majoritate anunta productii dintre cele mai bune, acolo unde agricultorii au facut lucrari de calitate, au pus sub brazda samanta selectionata, iar fertilizarile si tratamentele s-au realizat conform tehnologiilor stabilite de specialisti. Peste doua saptamani va incepe secerisul orzului, iar peste o luna se va intra la recoltatul graului. "In judetul Ialomita, pentru recoltarea celor 105.000 ha grau, 5.600 ha orz si 5.300 ha orzoaica, pana la aceasta data au fost pregatite 600 combine, 3.400 tractoare, 2.450 remorci si 160 prese pentru balotat paie. Acest parc, conform programelor intocmite de specialistii din unitati, va reusi sa stranga productia de orz si orzoaica intr-o saptamana. Concomitent cu secerisul se va realiza transportul productiei la locurile pregatite pentru depozitare, se elibereaza suprafetele si, acolo unde societatile au sectoare zootehnice, se va trece operativ la insamantarea culturilor furajere. In ce priveste graul, care detine ponderea, iar seceri