Reprezentantii Ministerului Sanatatii (MS), avand in vedere ''criza in care poate sa intre sistemul sanitar din cauza starii precare a echipamentelor medicale din reteaua sanitara publica'', au ajuns, in sfarsit, la concluzia ca ''se impune'' dotarea unitatilor sanitare cu aparatura medicala de inalta performanta, atat pentru salile de operatie, cat si pentru sectiile de radiologie.
La ora actuala, in unitatile sanitare functioneaza peste 700 de aparate de radiologie vechi, ''in principal tip Eltex si Diagnomax, care nu indeplinesc normele privind radioprotectia persoanelor in cazul expunerilor medicale la radiatii ionizante, prevazute in directivele europene si in legislatia tarii noastre''. Drept urmare, pentru aceste aparate medicale radiologice, Comisia Nationala de Control a Activitatilor Nucleare nu va mai elibera autorizatii dupa data de 31 decembrie a.c.. Totodata, sectiile de radiologie in care aparatele vechi nu vor fi inlocuite cu altele noi, vor fi inchise dupa 1 ianuarie 2006.
Pe de alta parte, in multe spitale, aparatele de anestezie din salile de operatie au o vechime de peste 20 ani, iar ''defectiunile sunt frecvente''. Posibilitatile de reparare sunt reduse din cauza scoaterii din fabricatie de catre firmele producatoare a acestor tipuri de aparate si, prin urmare, a inexistentei pieselor de schimb.
In incercarea de a remedia situatia, MS a elaborat recent un proiect de HG privind achizitionarea de aparatura medicala de inalta performanta pentru dotarea salilor de operatie si sectiilor de radiologie din reteaua sanitara publica. Acesta prevede achizitionarea a 200 de aparate de anestezie si a 312 aparate de diagnostic radiologic, dintre care: 43 telecomandate, 67 cu un post de grafie si 202 cu doua posturi - grafie si scopie.
Aparatele vor fi cumparate in urma unor licitatii organizate de MS in numele si pentru unitatile sanit