O echipa de astronomi americani a anuntat, la inceputul acestei saptamani, descoperirea unei planete din afara sistemului solar, care ar putea semana foarte mult cu Terra. Planeta orbiteaza in jurul unei stele vecine, botezate Gliese 876, la o distanta de 15 ani-lumina de noi, si avand un interval de revolutie de numai 1,94 zile terestre.
''Este cea mai mica planeta extrasolara detectata pana acum, si prima dintr-o noua categorie de planete telurice”, a declarat Paul Butler, de la Institutul Carnegie de la Washington. Conform declaratiilor lui Geoffrey Marcy, profesor de astronomie la Universitatea din Berkeley, aceasta este prima dovada a existentei unei planete formate din roci, ce se roteste in jurul unei stele normale.
Din pacate, insa, posibilitatea ca aceasta sa adaposteasca si forme de viata este aproape nula, deoarece temperatura corpului ceresc se ridica la peste 360 de grade Celsius. In privinta compozitiei sale inca nu exista o prospectiune completa, presupunandu-se ca ar fi formata dintr-o combinatie de nichel si fier. Dar faptul ca masa acesteia depaseste de pana la sapte ori masa Pamantului ii indeamna pe fizicieni sa creada ca nu ar putea corespunde unei planete gazoase, dar ar putea determina o gravitatie suficienta incat sa retina o atmosfera, si chiar o patura densa de vapori de apa. Steaua in jurul careia se roteste este o pitica rosie (adica o stea cu o temperatura sub 3.500 de grade Kelvin si cu o lumina mult mai slaba decat cea a Soarelui), cu o masa estimata la o treime din masa Soarelui. Aceasta este una dintre cele mai mici stele descoperite pana in prezent. Cercetatorii au afirmat ca, o data cu aceasta descoperire, au mai fost identificate inca trei planete extrasolare, care ar putea avea o compozitie solida. Ele orbiteaza insa in jurul unui pulsar (stea pentru care intensitatea radiatiei emise variaza periodic), fapt ce exclude