Aproape 4.000 de bebelusi au fost abandonati, anul trecut, in maternitatile din tara. Conform specialistilor, aceasta cifra reprezinta circa 1,8 la suta din numarul total al nou-nascutilor: ''Aceste coordonate sunt asemanatoare cu cele de acum 10, 20 sau 30 de ani''. Numarul copiilor abandonati, cu greutate mica la nastere, a fost de patru ori mai mare decat cel al nou-nascutilor cu greutate normala.
O alta problema o reprezinta cea a micutilor care la externare nu au identitate. Referitor la acest aspect, Pierre Poupard, reprezentantul UNICEF in Romania, a declarat ca ''in mod oficial acesti copii nu exista, ceea ce ii face vulnerabili in fata unor pericole cum ar fi traficul de copii''. El a adaugat ca UNICEF doreste initierea si derularea unui program privind inregistrarea fiecarui copil la nastere.
Totodata, in anul 2004, in Romania peste 16 din 1.000 de nascuti vii au decedat. Mai mult de jumatate dintre acestia au murit la domiciliu fara a putea beneficia de asistenta medicala. Pe de alta parte, numarul copiilor care mor acasa inainte de a implini 5 ani este de patru ori mai mare in mediul rural decat in cel urban. Copiii care mor acasa provin indeosebi din zonele de periferie, din familii cu peste patru membri, cu mame ce au varste sub 18 ani sau sunt necasatorite. Aproape 30 la suta dintre copiii care au murit acasa inainte de a implini varsta de 5 ani au avut greutate mica la nastere.
Aceste date provin dintr-un studiu stiintific realizat de catre Ministerul Sanatatii, UNICEF, Institutul de Ocrotire a Mamei si Copilului si Autoritatea Nationala pentru Protectia Drepturilor Copilului.
Aproape 4.000 de bebelusi au fost abandonati, anul trecut, in maternitatile din tara. Conform specialistilor, aceasta cifra reprezinta circa 1,8 la suta din numarul total al nou-nascutilor: ''Aceste coordonate sunt asemanatoare cu cele de acum 10, 20 sau