Conform unui studiu australian, aparut in publicatia Journal of Epidemiology and Community Health, persoanele cu varste peste 70 de ani care au mai multi prieteni si mai multe relatii sociale traiesc mai mult decat celelalte. In schimb, despre cei care se intalnesc mai des cu membrii familiei decat cu prietenii nu se poate spune acelasi lucru, studiul neevidentiind o crestere a longevitatii in cazul lor.
LONGEVITATE. Studiul a fost realizat de dr. Lynne Giles si echipa sa de la Universitatea Flinders din Ad...laïde. Acestia au monitorizat 1.500 de persoane cu varsta peste 70 de ani, timp de 10 ani. Cercetatorii au observat cum le pot influenta factorii economici, sociali, comportamentali si cei din mediul inconjurator starea de sanatate. Subiectii au fost examinati o data pe an, timp de patru ani, si apoi o data la trei ani.
REZULTATE. "Concluzia noastra a fost ca relatiile sociale complexe, compuse din prieteni si confidenti, au un efect protector semnificativ in fata mortalitatii", explica Lynne Giles.
In schimb, contactele dese cu copiii, nepotii sau alti membri ai familiei nu au aceleasi rezultate in favoarea longevitatii. Explicatia pe care cercetatorii o dau acestui fapt este ca prietenii ne influenteaza comportamentul ajutandu-ne sa trecem peste probleme, dar si sa bem si sa fumam mai putin. Cercetatorilor le ramane de demonstrat daca relatiile sociale de lunga durata au efect benefic si asupra intregii stari de sanatate, nu numai asupra longevitatii. Conform unui studiu australian, aparut in publicatia Journal of Epidemiology and Community Health, persoanele cu varste peste 70 de ani care au mai multi prieteni si mai multe relatii sociale traiesc mai mult decat celelalte. In schimb, despre cei care se intalnesc mai des cu membrii familiei decat cu prietenii nu se poate spune acelasi lucru, studiul neevidentiind o crestere a longevitatii in