Numarul somerilor din Romania a scazut la cel mai mic nivel din ultimii 13 ani, transmite Reuters. Potrivit datelor comunicate de Institutul National de Statistica (INS) si preluate de Reuters, in Romania au fost inregistrati, in mai, doar 495.000 de someri, cu 15.000 mai putin decit in aprilie. Rata somajului a fost, in mai, de 5,5%, fata de 5,7% cu o luna in urma.
Daca ne raportam la anul trecut, performantele in privinta reducerii somajului sint chiar si mai bune, in urma cu un an inregistrindu-se o rata a somajului de 6,9%. Ministrul finantelor, Ionut Popescu, a declarat in aprilie ca introducerea cotei unice ar fi creat 100.000 de locuri de munca noi de la inceputul anului, aceasta fiind una dintre explicatiile pentru reducerea somajului.
Alta explicatie este faptul ca numarul somerilor este diminuat de romanii care pleaca la munca in strainatate. In prezent, numarul persoanelor care muncesc in afara tarii, cu forme legale, se ridica la peste doua milioane. Adica jumatate din numarul celor care au ramas la munca in Romania - circa 4,5 milioane persoane.
Recordul din mai risca sa fie ingropat de cresterea somajului in lunile urmatoare. Doua sondaje efectuate in rindul managerilor de Banca Nationala si Grupul de Economie Aplicata arata ca intreprinzatorii se gindesc foarte serios la concedieri in lunile urmatoare.
"Jumatate din firmele care au inregistrat scaderi ale profitului in ultimele luni se gindesc sa opereze concedieri", se arata in studiul GEA. In timp ce 34% din managerii intervievati de BNR au declarat ca vor efectua disponibilizari.
Potrivit studiului BNR, angajatii din industria textila si a pielariei sint cei mai expusi la riscul de a fi concediati. Singurele persoane care pot sta linistite in aceasta privinta sint cele care lucreaza in constructii.
Numarul somerilor din Romania a scazu