Ministrul Justitiei, Monica Macovei, este total nemultumit de calitatea apararii din oficiu. Despre aceasta, Macovei a precizat ca este "o aparare formala, o non-aparare", ea cerand avocatilor care asigura asistenta din oficiu sa se implice cu mai multa raspundere in aceasta activitate.
Prezenta, sambata, la Congresul Uniunii Nationale a Avocatilor, Macovei a afirmat ca nu vrea sa mai auda de la avocati expresia "la aprecierea Justitiei". Apararea din oficiu este "o raspundere fata de noi, fata de profesie, fata de cei care trebuie sa-i aparam", a adaugat ministrul. Pe de alta parte, ministrul Justitiei sustine ca avocatii nu sunt vinovati pentru faptul ca unele procese se taraganeaza, ci faptul ca legislatia contine prevederi ce fac posibil acest lucru. "Este inacceptabil ca autoritatile sa justifice lungimea proceselor prin atitudinea avocatilor, pentru ca, atat timp cat Codul de procedura penala prevede diverse mijloace procedurale care duc automat la lungirea procesului, este normal si firesc ca avocatii sa le foloseasca. Deci, schimbati Codul de procedura penala, nu dati vina pe avocati!", a adaugat ministrul, citand din acelasi raport atribuit expertilor europeni.
Potrivit ministrului Justitiei, o noua misiune de monitorizare a Parchetelor si Tribunalelor de catre experti ai Comisiei Europene va incepe astazi. In ceea ce priveste reforma Justitiei, Macovei afirma ca noile prevederi incearca sa asigure egalitatea intre procurori si avocati.
Astfel, ar urma ca intrarea in magistratura sa se poata face fara concurs, dar numai pentru cei care au fost judecatori sau procurori si care au iesit din profesie din motive neimputabile lor, precum si a avocatilor cu vechime de zece ani.
Ministrul Justitiei, Monica Macovei, este total nemultumit de calitatea apararii din oficiu. Despre aceasta, Macovei a precizat ca este "o aparare formala, o non-a