Scaderea dobanzilor si asteptata intrare in piata financiara romaneasca a doua grupuri financiare straine, care vor prelua BCR si CEC, ascut competitia pe piata locala. Un efect asteptat de bancheri este consolidarea prin fuziuni si achizitii in sectorul bancar. Vara lui 2005 a inceput cu preluarea Bancii Ion Tiriac de catre HVB, absorbita la randul ei de Unicredit.
Fenomenul pare sa fie speculat din plin de unele banci, in timp ce altele asteapta sa se dezvolte si mai mult, pentru a iesi la vanzare intr-un moment 2007, cu mult mai oportun: dupa intrarea in Uniunea Europeana, piata romaneasca va deveni mai sigura, cu un risc mai scazut, iar preturile de vanzare pot creste. Asta spera si actionarii Bancii Transilvania (TLV).
Actiunile TLV au scazut in ultimul timp la Bursa de Valori cu pana la 20%, atingand vineri la 7.500 de lei per unitate. Explicatia este simpla, ne spune un jucator la Bursa: actionarii mici vand pachete la pretul curent pentru a avea resurse suficiente sa participe la emisiunea de noi actiuni de saptamana viitoare.
Directorul general al TLV, Robert Rekkers, ne-a confirmat acest lucru, adaugand: "Pe 24 iunie vom efectua o crestere a capitalului social cu circa 15 milioa--ne de dolari prin emiterea de noi actiuni - o noua actiune la 10 vechi, fara drept de preemptiune. O noua actiune va fi vanduta la valoarea nominala de 4.000 de lei." Actiunile ramase nesubscrise vor fi vandute "public".
Totodata, TLV pregateste o noua emisiune de obligatiuni ce va fi lansata in luna iulie, spune Rekkers, care va fi si prima prin care o banca locala va atrage pentru prima oara capital subordonat printr-o oferta publica de la divizia financiara a Bancii Mondiale, International Finance Corporation (IFC).
"Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) este deja actionar al TLV cu circa 15% din act