Confirmand cele mai sumbre previziuni, liderii UE au anuntat, vineri noaptea, esecul negocierilor asupra bugetului pentru 2007-2013 si au confirmat (daca mai era nevoie) ca Uniunea Europeana traverseaza „o criza profunda", poate cea mai grava din istoria sa.
Pe scurt, situatia ar putea fi rezumata in felul urmator: Uniunea cu 25 de membri risca sa fie sufocata de birocratie si ineficienta pentru ca tratatul care reglementa modul de functionare nu a putut fi adoptat; nimeni nu vrea sa finanteze dezvoltarea noilor membri, conform principiului solidaritatii, care a guvernat
pana acum raporturile europene; nimeni nu vrea sa plateasca mai mult decat primeste; nimeni nu mai vrea sa dea bani pentru dezvoltarea altora... Judecand dupa declaratiile care au „transpirat" in culisele Consiliului European de la Bruxelles, atmosfera de la negocieri a fost sumbra si tensionata.
Desi liniile generale ale proiectului de buget pentru 2007-2013 au fost schitate cu multe luni in urma, fiecare prevedere fiind supusa unor indelungi tratative in diverse formule, sefii de state si de guverne adunati la Bruxelles au combatut varianta „indulcita" de presedintia luxemburgheza cu aceeasi pasiune de la inceput.
„Vedetele" summitului au fost, conform asteptarilor, presedintele francez Jacques Chirac si premierul britanic Tony Blair. Convinsi ca punctul lor de vedere este cel corect, ei au ramas fermi pe pozitii, fiecare acuzandu-l pe celalalt ca blocheaza acordul mult-cerut.
Tony Blair, care insista cu incapatanare ca Marea Britanie sa continue sa primeasca faimosul „cec" de la Bruxelles (continand restituirea unei parti din contributia Londrei la bugetul comunitar), ar fi fost dispus sa redeschida acest subiect (si chiar sa accepte o inghetare a sumelor anuale), daca s-ar fi luat in
considerare o reforma a Politicii Agricole Comune