Ierarhii si preotii Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), care prea adesea se cred cu sacii in caruta raiului, au fost prinsi pe picior gresit de cazul Manastirii "Sf. Treime" din comuna Tanacu. O tanara a murit in urma unei pretinse sedinte de exorcizare. Ceea ce s-a intamplat acolo arata, daca mai era cazul, cata nevoie are BOR sa mediteze asupra propriei sale conditii.
Desigur, purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a grabit a caracteriza situatia drept un accident, o fapta "abominabila" savarsita de "gestul instabil al unui calugar care a recurs la o practica barbara". Daca fapta s-ar fi petrecut in lumea laica, intr-un spital, de pilda, ar avea de platit si sefii directi, cel putin, iar in tarile civilizate, ministrul de resort si-ar prezenta demisia.
Ne intrebam, la randul nostru, ce are de spus duhovnicul direct al staretului ucigas, daca o fi existand cumva, si, mai departe, episcopul locului? Ajungem astfel la esenta unei situatii aparent accidentale.
In Romania slujesc o multime de preoti, de calugari, cu pretentii, mai mult sau mai putin indreptatite, ca ar avea diferite "puteri", ba chiar si pe cea a exorcizarii! Ceea ce le aduce, evident, faima si averi, in totala opozitie cu juramintele la care s-au supus. Criza discernamantului - aceasta este una dintre gravele probleme ale Bisericii.
Etimologic, a avea discernamant inseamna tocmai a avea puterea deosebirii duhurilor. Numai un om daruit cu harul deosebirii duhurilor este chemat spre a "diagnostica" cazurile care cheama la asa-numitele exorcizari. Iar aceste acte nu sunt savarsite la intamplare, de oricine poarta sutana.
Este vorba despre un cadru special, la care participa de obicei mai multi preoti, moment in care se citesc rugaciunile Sf. Vasile. Da, Biserica este chemata sa faca uneori astfel de acte, conditia ramane ca un mare duhovnic, gratie d