Desi intalnirea a marcat un esec in discutiile privind bugetul Uniunii, iar atmosfera politica in cadrul Uniunii este una tensionata, oficialii romani s-au intors optimisti de la summit-ul de vara de la Bruxelles. Nici instituirea unei "perioade de reflectie" pentru Constitutia europeana si nici certurile pe bugetul european pentru perioada 2007-2013 nu par sa-i ingrijoreze pe guvernanti, care spun ca integrarea Romaniei nu depinde decat de asumarea angajamentelor.
Premierul Calin Popescu Tariceanu a declarat vineri noaptea, la finalul summit-ului, ca si-ar fi dorit ca momentul sa fie unul festiv, dar ca a apreciat extrem de mult si discutiile animate pe marginea celor doua proiecte majore ale Uniunii. Faptul ca nu s-a putut ajunge la un acord in perspectiva financiara este determinat in unele tari de rezultatele referendumului asupra Tratatului constitutional. Cu toate ca Franta si-a flexibilizat pozitia si s-a aratat dispusa la un compromis, exista alte tari care se pregatesc de referendum, iar aspectele financiare au un efect defavorabil asupra propriului electorat, spune Tariceanu. De aceea, a explicat primul-ministru, pozitiile extrem de rigide reflectau, de fapt, atmosfera politica din tara respectiva.
"Nu este prima data cand exista un impas dar, vazand modul cum se manifesta liderii unor tari puternice din Uniune, am convingerea ca acest proiect va merge inainte", a spus primul-ministru.
Ministrul Afacerilor externe, Mihai Razvan Ungureanu, a declarat, la randul sau, ca nu avem de-a face cu un esec, atata vreme cat mesajul principal al summit-ului este ca procesul de ratificare in parlamentele statelor membre a Tratatului de aderare a Romaniei si Bulgariei trebuie sa continue.
"O problema comuna a primit o solutie comuna. Procesul de ratificare a Constitutiei europene nu s-a suspendat, nu s-a redeschis negocierea, ci se rearanjeaza doa