Cresterea preturilor pe piata imobiliara a dus la scaderea cu 40% a tranzactiilor si a creat un blocaj al acesteia. Solutia este cresterea de trei ori a numarului locuintelor noi. Optiunile investitorilor imobiliari se indreapta spre blocurile de locuinte.
Piata imobiliara se afla in blocaj. In acest an numarul tranzactiilor a scazut cu circa 40% fata de 2004. Aproape jumatate dintre tranzactii se realizeaza in Bucuresti. Cauza blocajului o reprezinta cresterea preturilor si faptul ca oferta acopera doar 20% din cerere, considera purtatorul de cuvant al Asociatiei Romane a Agentiilor Imobiliare (ARAI), Radu Zilisteanu.
"Creditul imobiliar este o solutie numai pentru cei cu venituri substantiale. Familiile cu venituri cuprinse intre 200 si 500 de euro nu pot contracta un imprumut mai mare de aproximativ 35.000 de euro, suma insuficienta pentru cumpararea unei locuinte", a declarat Zilisteanu. In aceasta situatie, presiunea se transfera si pe piata inchirierilor.
Doritorii de locuinte asteapta scaderea preturilor sau cresterea veniturilor personale, timp in care sunt obligati sa inchirieze o locuinta. In prezent numarul de unitati locative care se construiesc este de 30.000. Pentru ca piata imobiliara sa se deblocheze ar fi necesar sa se construiasca 80-100.000, estimeaza Zilisteanu.
SOLUTIA. Construirea de unitati locative noi ar permite scaderea preturilor pe piata secundara, a cladirilor vechi. "Preturile de pe piata secundara au ajuns mult mai mari decat preturile constructiilor noi. In momentul de fata, un metru patrat intr-un aparatament oarecare in Berceni a ajuns intre 700-900 euro. Este clar o nisa de piata pentru investitori" apreciaza reprezentantul ARAI.
Solutia pentru scaderea preturilor este pe cale sa soseasca. "Orientarea investitorilor in momentul de fata este sa nu mai faca atat case individu