Manifestarile asociate fenomenului coruptiei s-au numarat, in anul 2004, printre principalele vulnerabilitati si riscuri de securitate, se afirma in raportul pe anul trecut al Serviciului Roman de Informatii. De altfel, in raport sunt trecute mai multe tipuri de actiuni care au afectat diferite sectoare ale vietii economice, politice, sociale.
Raportul semnaleaza defi-cientele in activitatea manageriala in importante sectoare economice.
Agentii SRI au monitorizat "actiunile initiate de entitati private interne si externe ori grupuri de interese agreate in jurul sau beneficiind de sprijinul unor persoane cu functii de decizie in vederea valorificarii oportunitatilor generate in cadrul acestor procese in defavoarea interesului public".
In domeniul energetic, autorii raportului au semnalat derularea necorespunzatoare a programelor de reabilitare-modernizare, deseori cu sprijinul cointeresat al factorilor de decizie.
Raportul face referire la gestionarea ineficienta a resurselor financiare disponibile (alocate de la bugetul de stat ori provenite din credite externe, majoritatea cu garantie guvernamentala) inclusiv "ca urmare a interpunerii pe fluxurile de aprovizionare a unor firme intermediare agreate, respectiv actiunilor unor grupuri de interese cu conexiuni in spatiul CSI in directia preluarii controlului asupra importurilor de combustibili".
Pe acest fond s-a produs o scadere a atractivitatii societatilor din domeniu incluse in programul de privatizare, care coroborata cu intarzierile inregistrate in procesul de liberalizare a pietei energetice a generat dificultati suplimentare in indeplinirea obligatiilor asumate in cadrul negocierilor cu Uniunea Europeana.
Coruptia a coborat si in mina
In ceea ce priveste exploatarea si valorificarea resurselor naturale, atribuirea contractelor de i