Ordinul din 4 aprilie al ministrului sanatatii Mircea Cinteza, prin care se exclud de pe lista compensatelor medicamentele generice fara studii de bioechivalenta, a lovit puternic afacerile multor producatori autohtoni de medicamente, unii aflandu-se chiar in pragul falimentului.
Si statul pierde, din cauza aceleiasi masuri, aproape 2.000 de miliarde de lei anual, pe fondul crizei cronice de bani pentru sanatate. Castiga insa producatorii externi de medicamente, unii dintre acestia aflati pe lista sponsorilor domnului Cinteza, conform propriei declaratii de avere.
Daca nu ajung banii, se cheltuieste mai mult
Prohodul compensatelor ieftine, compozitia ministrului sanatatii Mircea Cinteza: fara nici un avertisment prealabil adresat producatorilor, circa 500 de medicamente romanesti generice, fara studii de bioechivalenta, au fost scoase de pe listele de compensate si gratuite, locul multora fiind luat de medicamente de import, mai scumpe.
Desigur, medicamentele mai scumpe pot fi mai eficiente. Dar Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate le compenseaza doar scriptic pretul, in proportie de 50, 90 sau chiar 100%. Problema e ca banii sunt putini si nu ajung nici pe departe pentru acoperirea necesarului.
Nu ajungeau nici inainte de 4 aprilie, dar acum situatia s-a inrautatit intrucat decontul lunar pentru medicamente al CNAS a crescut cu aproximativ 6 milioane de dolari! Evaluarea sumei apartine mai multor producatori autohtoni, care insa nu au curajul de a protesta deschis fata de masura ce le pericliteaza afacerile.
Ei au si alte interese care se leaga de bunavointa ministrului si asteapta ca presa sa le scoata castanele din foc.
De cealalta parte, ministrul Cinteza, care a avut amabilitatea de a ne raspunde cu promptitudine, in scris, la intrebarile adresate, nu neaga ca ar fi crescut ch