Perinita romano-germana
5 iunie. O mare de oameni in Jakobsplatz. Nu cred ca s-au mai adunat vreodata atatia nemti, sasi, svabi, romani si alti straini traitori in Germania la un festival exlusiv al Romaniei, cum a fost Rumänien-Sommerfest 2005 din Nürnberg.
Pe cand unii politicieni germani isi alimenteaza campaniile pre-electorale cu slogane populiste xenofobe, lumea de rand incearca un pas spre Europa lipsita de granite si prejudecati. Sau, macar vine sa vada pe viu si sa inteleaga depre ce este vorba… cu tarile astea „sarace" din est care, se zice, „ne fura locurile de munca".
Nicholaus Gundel, presedintele asociatiei „Dacia" -organizatoare a festivalului, alaturi de Ars Longa, Orasul Nurnberg si firme private in regim de sponsori (Bäckerei Ludwig, Metzgerei Maurer, Bota si Mooser, Disco Centro si Restaurant Dracula) - ne spune: „Asta e problema cu unii nemti aici. Ca romanii…hoti, prostituate, Arbeitskräfte [forte de munca]. Altceva, multi nu stiu".
Deci, continua el, „intentia proiectului cultural romano-german Rumänien-Sommerfest 2005 a fost celebrarea publica a momentului istoric de semnare a Tratatului de aderare a Romaniei la UE. Cu aceasta tema ne-am dus si la Primarie, am vorbit cu ei, ei au fost de acord si s-au bucurat sa facem asa ceva. Daca are succes, mai facem si la anul."
Cu o seara inaintea festivalului a avut loc cenaclul literar Ars Longa, unde profesorul Emil Cira a prezentat portretul artistic al poetului Cezar Ivanescu, periplul liric romanesc fiind intregit de expozeul traducatoarei si scriitoarei Andrea Stetiu- Wisniowski. Tot atunci a fost lansat volumul de poezii a lui Daniel Renon „Dresorii de umbre".
Despre semnificatia titlului, autorul ne spune: „Este un simbol pentru noi oamenii, noi suntem cu totii dresori de umbre. Cartea este structurata in trei capitole, primul fiind mai extrav