Cu toate ca la sfarsitul acestei luni trebuia sa intre in vigoare noul Cod Penal, publicat in Monitorul Oficial inca de acum un an, Ministerul Justitiei a informat ca va amana cu alte trei luni data aplicarii acestor reglementari.
Decizia a fost luata in urma solicitarilor venite din partea Inaltei Curti de Casatie si Justitie, a Ministerului Public, a unui numar de 14 Curti de Apel si 13 Parchete de pe langa acestea, precum si a Baroului Bucuresti. Motivele amanarii sunt lipsa regulilor de procedura pentru unele institutii nou create sau neconstitutionalitatea unor dispozitii.
Pe de alta parte, Ministerul Justitiei are un proiect nou al Codului penal, in care se reglementeaza detaliat raspunderea penala a persoanei juridice.
Conditiile raspunderii persoanei juridice
Noile dispozitii instituie raspunderea persoanei juridice pentru majoritatea infractiunilor prevazute in Codul Penal. Conform art. 311 - (1), "persoanele juridice, cu exceptia statului si autoritatilor publice, raspund penal pentru infractiunile savarsite in realizarea obiectului de activitate sau in interesul ori in numele persoanei juridice".
Legea prevede pentru fiecare infractiune in parte daca aceasta atrage si raspunderea persoanei juridice. Intrucat legea nu specifica despre ce fel de persoane juridice este vorba, se poate trage concluzia ca raspund penal inclusiv partidele politice, sindicatele, patronatele sau organizatiile religioase ori apartinand minoritatilor.
Raspunderea penala a persoanei juridice nu exclude raspunderea penala a persoanei fizice care a contribuit, in orice mod, la savarsirea aceleiasi infractiuni.
Pedepse pentru noua categorie de infractori
Art. 531 din proiectul Codului Penal prevede o serie de pedepse noi pentru persoanele juridice.
Exista o pedeapsa principala, la care amen