"Interesul extraordinar al occidentalilor pentru natura din Romania ar trebui sa ne faca mai constienti de bogatia pe care o avem".
Oferta romaneasca pe piata europeana: natura pura.
Satul Magura se afla intr-unul dintre cele mai frumoase locuri din Romania. Muntii se intind de jur imprejurul lui, cat vezi cu ochii. In stanga, spre apus, se afla masivul Piatra Craiului, o muchie de stanca alburie, care se ridica dintre paduri ca spinarea unui dinozaur colosal. Spre rasarit, Bucegii, varstati inca de dungile zapezilor.
Hermann Kurmes e un sas inalt si simpatic, vorbaret ca un roman pursange, indragostit de munti si de Romania din care a emigrat, dar s-a intors inapoi. S-a nascut la Vulcan - un sat din apropierea Brasovului, s-a casatorit cu o nemtoaica-nemtoaica, pe care o cheama Katarina, a facut trei copii si dupa revenirea in tara a ridicat in Magura o casa mare, mereu plina de turisti din strainatate, carora el, Hermann, le arata "miracolul". Ii duce prin paduri stravechi, le arata pasari si plante cum n-au mai vazut niciodata, le arata ursii si lupii si ii lasa sa se minuneze. De-obicei, sunt nemti, englezi, elvetieni, olandezi, ba si americani si canadieni, oameni intre doua varste, venind din tari pe care noi le numim "avansate". Ce-ar putea sa-i surprinda, v-ati putea intreba. Ce-i lipseste Germaniei sau Elvetiei in termeni de peisaj si de natura? Ce-ar putea ei gasi interesant intr-o tara ca Romania, a carei natura este uneori vandalizata de taierile iresponsabile ale padurilor, intr-o tara ai carei demnitari isi fac un titlu de glorie din uciderea, cu sutele, de animale salbatice? Ce paradox face ca tara noastra, atat de rau vazuta in unele cercuri ale Occidentului, sa arate, pentru strainii pasionati de natura, ca un adevarat paradis? Multi dintre ei, odata ce au descoperit Romania, se intorc din nou si din nou, ba unii chiar cum