(Foto: )
Oare cati din cei care trec zilnic pe strada Piata 1 Decembrie isi mai amintesc de impozanta opera de arta - Monumentul Independentei - daramata de autoritatile locale intr-un mod barbar, la sfarsitul anului 1992? Probabil prea putini. Explicatia e una simpla.
Pe locul fostului monument, peisajul citadin s-a imbogatit cu un imens santier cu imaginea caruia toti oradenii s-au obisnuit deja, luandu-si un loc de veci in pitorescul varadinian.
Avand in vedere situatia religiei in perioada de pana in anul 1989, e lesne de inteles explozia, pe intreg teritoriul tarii, a constructiilor lacaselor de cult. Oricat de greu ar duce-o romanul, se pare ca niciodata nu are destule biserici.
Episcopia Ortodoxa Romana din Oradea construieste, de peste 10 ani, o casa de rugaciune pentru credinciosii oradeni. Si n-a terminat inca. Lacasul de cult care ia incet nastere in locul fostului monument din Centrul Civic poarta numele Catedrala Invierea Mantuitorului.
Ideea construirii Catedralei apartine episcopului Roman Ciorogariu, fiind preluata de-a lungul istoriei de catre Nicolae Popovici, Vasile Coman si Ioan Mihaltan, mai nou lucrarea aflandu-se sub obladuirea lui Petroniu Salajanul, Arhiereu-Vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Oradiei, Bihorului si Salajului.
Proiectul acestei constructii a fost aprobat in anul 1992, iar valoarea acestuia se ridica la impozanta suma de 202.000.000.000 lei. Da, nu este o greseala, e vorba de miliarde. Pana in acest moment, constructia a costat aproape 40 de miliarde de lei. Cu acesti bani nu s-a reusit, totusi, decat ridicarea a 20 de metri de cladire. Jumatate.
Altii pot mai bine
Parintele Vasile Bota, vicarul Episcopiei Ortodoxe, sustine ca "nu exista un termen de finalizare a