Cel mai mare producator de vinuri din Republica Moldova, Cricova, detinut inca de statul moldovean sub forma de patrimoniu national, intentioneaza sa achizitioneze o suprafata de vita-de-vie in Romånia si sa construiasca o crama, dupa ce anul acesta a intrat in forta cu vånzari pe piata romåneasca.
"Planul prevede achizitia in urmatorii doi ani de zile a 100 de hectare de pamånt pe care sa fie plantate cu vita-de-vie si construirea unei crame de dimensiuni medii. In acest an, am intrat puternic pe segmentul superior al vinurilor de soi in piata romåneasca cu un vin sec rosu de colectie Cabernet Sauvignon si un cupaj de Cabernet cu Merlot. In plus am adus pe piata sampanie facuta dupa metoda champenoise Cricova avånd dreptul sa produca sampanie deoarece are licenta din Franta", spune Dan Ciobanu, directorul general al Cricova Distribution Romånia.
El afirma ca vinurile moldovenesti sunt produse cu o tehnica de vinificare diferita decåt cea a vinurilor romånesti.
"E vorba despre modul in care se fac cupajele si de tehnnicile de stocare a vinurilor. Am decis sa intram pe segmentul premium dupa care in functie de cum raspunde sa intram si pe celelalte segmente ale pietei", spune Ciobanu.
Pentru acest an, estimarile privind vånzarile pe piata romåneasca ating 40.000 de sticle (120.000 de euro). Producatorii moldoveni de vinuri detin suprematia pe piata rusa unde si-au adjudecat circa 70% din piata si unde odata vinurile romånesti erau la mare cautare.
Din nefericire, dupa ''89 vinurile romånesti au pierdut contactul cu aceasta uriasa piata spre care se indreapta acum toti marii jucatori de pe piata mondiala, locul Romåniei fiind luat de vinurile din Republica Moldova care a beneficiat de un regim preferential in relatia cu Moscova. Paradoxal, Republica Moldova s-a aflat multi ani de-a råndul pe pri