Procurorii Parchetului de pe langa Tribunalul Hunedoara au dat solutii diametral opuse in mai multe dosare privind traficul de masini de lux. Oamenii legii au tratat cu clementa cazurile in care autoturismele traficate au ajuns la unele persoane influente din lumea politica sau din Politie si Justitie.
Mai multe persoane au fost trimise in judecata pentru importul ilegal de masini. Acestia au fost acuzati de faptul ca au obtinut scutiri de taxe vamale pe baza unor certificate de revolutionari. Atat Vama, cat si Politia sau Registrul Auto Roman au intocmit acte valabile pentru importul si inmatricularea autoturismelor traficate. Cu toate acestea, doar traficantii au fost cercetati si trimisi in judecata.
Anul trecut, Parchetul de pe langa Tribunal si lucratorii din cadrul IPJ au finalizat dosarele traficantilor de autoturisme de lux din judetul Hunedoara, care au folosit pentru scutirea de taxe vamale adeverinte de revolutionari eliberate de Secretariatul de Stat pentru Problemele Revolutionarilor (SSPR). Rezultatele anchetei intreprinse de organele de cercetare penala au fost surprinzatoare.
Astfel, in unele dosare traficantii au fost trimisi in judecata si condamnati, in timp ce pentru alte cazuri, similare, aceleasi persoane au primit solutii de neincepere a urmaririi penale.
De asemenea, nici un functionar vamal sau de la Registrul Auto Roman, nu a fost tras la raspundere pentru oferirea de scutire vamala si inmatricularea masinilor aduse in tara prin incalcarea legii.
Legea 42 - pentru unii muma, pentru altii ciuma
Peste 150 de autoturisme au fost trecute prin Vama Deva, fiind scutite de taxe vamale in baza Legii 42/1990, privind drepturile revolutionarilor din Decembrie 1989.
Profitand de facilitatea de