Cu investitii de peste o jumatate de miliard de euro in trei ani, cooperativa Muntenia isi propune sa fie cel mai important jucator pe piata carnii de porc din Romania si un concurent redutabil pentru cooperativele din Europa.
Daca pentru multi dintre romanii ajunsi la batranete notiunea de cooperativa agricola starneste inca amintiri dureroase, fiind sinonima cu exproprierea si instrainarea, pentru tineri aceasta ar putea insemna un viitor mai bun.
Ii zice tot cooperativa agricola, nu pentru ca sistemul s-ar inspira din fostele colhozuri, ci pentru simplu fapt ca el a fost prezent in Romania si in perioada interbelica si este prezent acum peste tot in tarile Uniunii Europene.
Infratirea este o notiune iesita din uz si inlocuita cu parteneriatul, membrii cooperatori fiind astfel beneficiarii unor servicii care in final duc la cresterea profiturilor si la eliminarea decalajelor ce ne despart de tarile UE in domeniul agricol.
Industria si agricultura la un loc
Legea cooperativelor agricole a fost votata la sfarsitul anului trecut. Iata ca, la numai cateva luni, prima cooperativa in domeniul cresterii porcilor a fost inregistrata la Registrul Comertului, primilor sapte asociati adaugandu-li-se alti 20 peste o luna, cand va avea loc prima majorare de capital.
Mihai Lungu, fost secretar de stat in Ministerul Agriculturii, si Adrian Radulescu, presedintele Ligii Producatorilor Agricoli din Romania, sunt fondatorii Cooperativei Agricole Muntenia, care si-a propus pentru anul 2005 sa realizeze adaposturi pentru minimum 100.000 de capete porcine (circa 10 milioane euro) si un abator cu o capacitate anuala de circa 150.000 de capete (2,3 milioane euro).
Se apreciaza ca la aceste investitii va conta aportul a 40 de fermieri, care constituie, de altfel, nucleul cooperativei Muntenia. Ideea de la care au