Se pare ca ciclul de scadere al monedei americane, inceput in urma cu aproape trei ani, a luat sfarsit. Dupa atingerea maximului istoric de 1,3666 dolari/euro, la finele lui 2005, moneda verde a inregistrat o crestere de aproape 14%. Aceasta evolutie s-a reflectat si in Romania, chiar daca dolarul a devenit o moneda de "mana a doua". Deprecierea dolarului a fost legata de scaderea cursului euro, el coborand la inceputul lui martie la un minim de 2,6711 lei, valori care se mai intalneau la jumatatea lui februarie 2001, pentru ca saptamana trecuta sa revina, dupa circa sapte luni, peste pragul de 3 lei. Mentinerea dolarului pe un trend ascendent fata de euro, analistii prognozand o paritate de 1,16 – 1,17, ar putea aduce cursul peste pragul de 3,1 lei, pana aproape de 3,15 lei. Luam in calcul si posibila depreciere a leului fata de euro, datorita cresterii inflatiei, la care un rol important il va avea evolutia pretului petrolului, vorbindu-se despre atingerea unui nivel de circa 4 lei litrul de benzina.
Deprecierea leului poate fi grabita si de majorarea deficitelor de cont si comercial, care s-au adancit prin cresterea rapida a importurilor. Iar cele 200 – 300 milioane de euro intrari la nivelul caselor de schimb nu mai fac fata iesirilor. In ultima perioada se observa si plecarea din piata, o data cu scadentele unor emisiuni de titluri de stat, a unei parti din fondurile speculative, intrate anterior in sistemul bancar, creand astfel o sursa de depreciere pentru leu.
Analistii raman prudenti in privinta evolutiei euro, care va continua sa se afle sub presiune, urmare a disensiunilor politice si economice din cadrul Uniunii, care nu si-au gasit rezolvarea la ultima intalnire la nivel inalt a UE. Pe de alta parte mentinerea diferentialului intre dobanda americana, 3%, si cea europeana, 2%, reprezinta un factor favorabil pentru dolar, avand in vedere si pre