Atitudinea politica a Occidentului fata de Romania s-a schimbat mult in ultimii ani. Dintr-o tara aflata in zona gri a continentului – in afara spatiului euro-atlantic, dar neafiliata spatiului ex-sovietic, Romania este astazi, cu acte in regula la NATO si UE, o parte a lumii occidentale.
Analiza sumbra a lui Huntington in „Ciocnirea civilizatiilor", ce impartea Romania in doua la crestele Carpatilor, nu s-a adeverit. Romanii nu au mers nici pe modelul iugoslav si nici pe cel ceho-slovac, tara ajungand intreaga la limanul occidental.
Dar, pe cat de transante sunt lucrurile in domeniul politic, pe atat de incurcate au ramas, insa, cele din domeniul economic. Nu este vorba aici de indicii de crestere economica sau de volumul investitiilor sau de rezervele valutare.
Atitudinea marilor parteneri occidentali fata de economia Romaniei nu a urmat trendul politic, ramanand tot la nivelul de tara din zona gri, unde nu exista reguli si totul este permis.
Saptamana trecuta, presa a scris despre doua mari companii cu interese in Romania: una americana – Bechtel si alta europeana – EADS. Amandoua corporatiile au cifre de afaceri cat PIB-ul Romaniei, sunt cotate la Bursa si sunt lideri tehnologici pe domeniile lor. Pentru amandoua singurul lucru mai important decat profitul e imaginea.
Dar asta in lumea civilizata, acolo unde exista reguli si opinie publica, ceea ce la urma urmei le da adevarata valoare. In Romania, acesti mamuti economici nu s-au sfiit sa inghita, prin atribuire politica, contracte fara licitatie de miliarde si miliarde de dolari.
Si asta exact in tara cel mai des acuzata, nu fara motiv, de politicienii din tarile lor, cu care au altminteri fir direct, de coruptie la nivel inalt. Mai departe insa, comportamentul este departe de a fi cel indeobste asteptat fata de o tara europeana.
Bechtel