O firma din Statele Unite ale Americii detine o suprafata miniera de doua ori mai mare decat are la ora actuala Compania Nationala a Huilei (CNH) Petrosani, iar de aici intentioneaza sa extraga metan. Paradoxal, statul roman a concesionat perimetrele miniere pentru "Panonian Energy", desi societatea straina lucreaza tot cu specialisti romani si va vinde metanul extras tot tarii noastre.
O afacere profitabila, facuta aproape cadou americanilor, la un moment dat chiar in detrimentul CNH, care s-a trezit fara stratul 13 de la Mina Aninoasa, la care un director generos a renuntat cat ai clipi.
"Panonian Energy" a aparut pe piata din Valea Jiului cu intentia de a extrage metan in anul 1998, cand au demarat negocierile, dar numai in 2003 reprezentantii CNH au realizat ca a fost concesionat de fapt un zacamant de huila estimat la circa 7 milioane de tone, respectiv stratul 13 al EM Aninoasa.
Despre rezervele de huila de aici se stia de mai multa vreme, dupa cum declarau minerii in urma cu doi ani, la izbucnirea scandalului mediatic. Insa acum sase ani, cand s-a renuntat la perimetru, conducerea CNH nu s-a aratat interesata de exploatarea zacamantului de acolo si a cedat zona Agentiei Nationale pentru Resurse Minerale (ANRM).
Asa si-a facut aparitia "Panonian Energy", reprezentata in Valea Jiului de presedintele executiv al PSD Hunedoara, Radu Sorin, pentru a concesiona chiar acel perimetru minier, americanii fiind interesati de gazele acumulate intre straturile de carbune din subteran.
In octombrie 2002, Guvernul Romaniei a adoptat o hotarare prin care perimetrul minier al EM Aninoasa era concesionat firmei "Panonian Energy" pe o perioada de 30 de ani.
In 2003, insa, la o jumatate de an de la aparitia acestei hotarari, reprezentantii CNH si-au dat seama ca au nevoie de stratul 13 pentru a incepe lucrul s