Introducerea leului nou, rezultat prin taierea a patru zerouri din coada celui actual, provoaca un prim soc pe piata financiara. Aproape o saptamana, economia romaneasca va functiona ca pe vremea cand nu existau nici banci, nici carduri.
De aceea, atat persoanele fizice, cat si firmele trebuie sa-si scoata bani din timp. Bancile vor reveni la program normal pe 4 iulie, cu o mare noutate insa: atunci vor rula, in paralel, atat lei vechi, cat si lei noi!
Calendarul blocadei
> 27 iunie: zi recomandata pentru plata salariilor
> 28 iunie: zi recomandata pentru plata salariilor
> 29 iunie: de evitat tranzactiile bancare
> 30 iunie: blocada totala (banci inchise, carduri inutile, inclusiv la supermarketuri)
> 1 iulie: blocada totala (banci inchise, carduri inutile, inclusiv la supermarketuri)
> 2 iulie: banci inchise, carduri incerte
> 3 iulie: banci inchise, carduri incerte
> 4 iulie: sistemul bancar revine la normal
Salariile pe iunie vin mai devreme
Din cauza ca bancile vor fi inchise la sfarsitul lunii, o data cu trecerea la leul nou, unele firme au promis ca isi vor plati angajatii in avans
Introducerea pe piata a noilor bancnote si monede va lasa economia romaneasca in ceata timp de patru zile din cauza ca de joi, 30 iunie, pana luni, 4 iulie, sistemul financiar-bancar va fi blocat. Practic, economia va functiona ca acum 200 de ani, cand bancile nici nu existau, iar numarul companiilor era mult mai mic.
Firmele vor uita de conturile bancare si-si vor plati furnizorii sau salariatii cu bani gheata. Prin urmare, sumele care in mod normal ar trebui sa fie tranzactionate prin conturi, vor circula din mana in mana, in numerar.
Zilnic, in casieriile marilor magazine intra pana la 10 miliarde de lei. Hipermarketurile lucreaza ori cu banci, ori cu