Romania va trimite in aceasta toamna 35 de observatori la Parlamentul European. Desi la un moment dat oficialii europeni voiau sa amane cu un an acest moment, pana la urma parlamentarii romani vor avea sansa de a vedea pe viu lucrarile din forumul european inca din septembrie.
Cei 35 de senatori si deputati vor fi "rupti" de Parlamentul Romaniei pentru a se obisnui cu modul de lucru din Parlamentul European, scop in care europenii sunt dispusi sa cheltuiasca 14 milioane de euro, suma in care sunt incluse si cheltuielile pentru parlamentarii bulgari. Parlamentarii au tot interesul sa-si dovedeasca profesionalismul pentru ca, daca isi indeplinesc cu succes misiunea, vor fi pusi de partidele lor pe listele pentru alegerile europene, si astfel au toate sansele ca o data cu integrarea Romaniei sa devina europarlamentari.
"Probabil ca la sfarsitul anului 2006 vor fi organizate alegeri europene in Romania", ne-a declarat Titus Corlatean, unul din observatorii ce vor pleca in toamna la Strasbourg. El a explicat ca urmatoarele alegeri generale pentru PE vor fi organizate in Europa abia in 2009, asa ca cei ce vor deveni europarlamentari vor prinde doar jumatate din actualul mandat de cinci ani. Interesant este ca la aceste alegeri europene ce vor avea loc in Romania va conta nu atat partidul care-i propune, ci partidul pe care il vor reprezenta in PE, cum ar fi Partidul Socialist European care deja a acceptat ca PSD sa-i devina membru, lucru ce va deveni efectiv insa doar dupa aderarea Romaniei. Cea mai importanta forta politica din PE este in acest moment Partidul Popular European, acesta fiind si motivul pentru care sunt atatea partide in Romania care doresc sa-i devina membri.
"Superechipatul" Tanasescu nu pleaca
Cei mai multi euro-observatori va avea PSD, delegatia social-democrata urmand sa numere 12 membri. Acestia sunt senatorii Al