Nicolae Manolescu a fost ales presedinte al USR
Scriitorii nu mai vor promisiuni, doresc in schimb ca Uniunea lor sa-si recapete prestigiul. Asta ar fi o prima explicatie pentru consistenta majoritate de care s-a bucurat Nicolae Manolescu la alegerile de vineri 17 iunie a.c. pentru presedintia Uniunii Scriitorilor. Criticul e primul castigator al acestei functii, din 1990 incoace, care s-a ferit de promisiuni. In discursul sau din Aula Facultatii de Drept, prin care le-a cerut scriitorilor sa il voteze, Manolescu nu s-a razboit cu nimeni si a sarit in apararea presedintelui demisionar al Uniunii, Eugen Uricaru, impotriva invinuirii ca acesta ar fi fost informator al Securitatii.
Probabil ca Nicolae Manolescu a fost satisfacut de argumentatia lui Uricaru ca CNSAS s-a inselat cand a anuntat ca romancierul a fost informator sub numele de acoperire Udrea. Stiu cu exactitate ca la mijloc n-a fost o apologie ad-hoc. In plin scandal, inainte ca Eugen Uricaru sa demisioneze, Nicolae Manolescu a declarat ca nu crede in soliditatea acuzatiilor la adresa acestuia. Aceasta afirmatie venea din partea cuiva care in urma cu patru ani pierduse alegerile la presedintia Uniunii Scriitorilor invins de Eugen Uricaru, dupa o disputa incinsa.
Atacata si din afara, si dinauntru in ultimele luni si cu un presedinte aflat pe prima pagina a ziarelor, Uniunea Scriitorilor li s-a parut primilor candidati, care au aparut imediat dupa demisia lui Uricaru, o institutie care trebuie reformata din temeliile ei staliniste. Cand si-a depus candidatura, Manolescu a facut-o in urma unor presiuni tot mai mari din partea confratilor ingrijorati ca Uniunea ar putea ajunge pe mana unui Cezar Ivanescu, poet agitat si cu reactii umorale imprevizibile. Dar cum nu putea spune in discursul sau ca de fapt n-are chef sa candideze si ca a intrat in joc din datorie morala fata de aceasta Uniune