Nici una dintre deciziile importante ale guvernarii n-a fost luata in virtutea protocolului coalitiei care prevede regula consensului intre liderii celor patru aliati. Pe rind, PNL, PD, PC si UDMR si-au negociat punctual propriile agende, coalitia existind, practic, doar pe hirtie.
Potrivit protocolului, deciziile la nivelul celor patru partide ale coalitiei se iau prin consensul liderilor de partide, ceea ce a reprezentat primul pas spre blocaj. Pe de alta parte, nici functia de autoritate asupra organizatiilor judetene pare sa nu fi fost asigurata de la centru, asa cum acelasi protocol o prevedea.
Exista inca judete, printre care Alba si Arad, unde protocoalele judetene nu s-au semnat. Mai mult, nici cele semnate pe parcursul a citorva luni de negocieri nu au fost respectate decit la modul relativ, impartirea posturilor in judete fiind de cele mai multe ori condimentata cu scandaluri.
In plus, rind pe rind, PUR si UDMR au fost avertizate periodic, la pachet cu pronuntarea unor repetate ultimatumuri, sa renunte la prieteniile profitabile la nivel local cu PSD si sa rupa intelegerile pentru majoritatile din consiliile judetene.
Nefunctionalitatea sistemului de decizie rezulta si din imposibilitatea asumarii unei decizii clare pro sau contra anticipatelor, cu sau fara consultarea presedintelui Basescu.
Tariceanu, marele absent al coalitiei
In tot acest peisaj, premierul Tariceanu a fost cel mai putin prezent la sedintele saptaminale ale CNC, un lider al unuia dintre partidele componente amintindu-si ca a fost „de vreo cinci, sase ori la CNC".
E drept ca si agenda sa e mai incarcata, ceea ce a creat situatia de a fi reprezentat de regula de ministrul pentru Relatia cu Parlamentul, Bogdan Olteanu, dar un motiv legat de agenda ar fi putut invoca si primarul Clujului, Emil Boc. Acesta a part