Potrivit ultimelor date oficiale ale Departamentului Comertului, citate de Associated Press, deficitul comertului international al Statelor Unite a fost, in 2004, unul record, ajungand la 668,1 miliarde dolari, cu 28,6 procente mai mare decat in anul precedent. Este adevarat, precizeaza sursa citata, ca in deficitul amintit sunt incluse si ajutoarele destinate strainatatii si fluxul de investitii. Statele Unite sunt cel mai mult indatorate fata de Japonia, China si alte cateva state. Acest deficit de proportii, releva analistii agentiei Associated Press, a crescut in ultimii ani in special ca urmare a cererii crescande pe piata americana de bunuri si servicii. "Cresterea fara masura a importurilor in SUA va continua si in perioada urmatoare, ducand la noi majorari ale deficitului, accentuand temerile privind capacitatea tarii de a-l finanta", comenta ieri Nigel Gault, economist american la grupul Global Insight. Exista speranta ca acest deficit sa fie acoperit de catre straini, prin achizitionarea mai multor automobile, televizoare sau alte bunuri de consum de productie americana. Sunt si voci mai pesimiste in acest context, ceea ce ar putea influenta rata dobanzilor si ar devaloriza dolarul. Unii economisti americani nu au exclus chiar o noua recesiune. Critici ai politicii economice a presedintelui George W. Bush, citati, de asemenea, de Associated Press, sustin ca ultimele "salturi" ale deficitului comercial sunt si un nou semnal ca mana de lucru americana nu este protejata in fata concurentei straine neloiale.
Senatorul democrat Byron Dorgan, liderul grupului din Senatul american ce se opune politicii americane actuale in domeniul comertului, a formulat critici severe la adresa actualelor orientari in domeniu.
In opinia sa, deficitul a atins "cifre record periculoase" ce impun ca Administratia sa procedeze la modificarea politicii in domeniu. Insusi