14 firme de consultanta sau consortii au depus scrisori de interes pentru privatizarea Romgaz, precizeaza un comunicat al Ministerului Economiei si Comertului (MEC).
Astfel, pana la data-limita (20 iunie 2005, ora 12.00) au depus scrisori de interes companiile sau consortiile Lazard Freres, Morgan Stanley, HSBC, UBS Investment Bank/BAC Romania, JP Morgan/ING Bank N.V., Bank of America Securities Limited/Central Europe Trust/Deloitte Central Europe/Allen Overy/Atkins/Racoti-Predoiu, Merrill Lynch, Credit Suisse First Boston Europe Limited/ RAEF/ Linklaters/ Miculiti, Mihai & Asociatii, BNP Paribas Corporate Finance, ABN Amro/Musat si Asociatii, Citigroup, CA~IB Corporate Finance Beratungs GmbH, KPMG Romania, Goldman Sachs.
Guvernul Romaniei a aprobat prin HG nr. 184/09.03.2005 Strategia de accelerare a privatizarii si atragere de investitii pentru agentii economici din portofoliul MEC pentru anul 2005, precum si unele masuri pentru aplicarea acesteia.
Acest document prevede, pentru Societatea Nationala a Gazelor Naturale "Romgaz" S.A., ca "pe baza realizarii unui studiu de piata, cu participarea unui consultant international specializat, privind strategia de asigurare a unui climat concurential in productia si furnizarea de gaze postprivatizare se va initia procesul de vanzare a unui pachet majoritar de cel putin 51 la suta din actiunile societatii cu un investitor strategic. In elaborarea strategiei se vor avea in vedere aspecte ca diversificarea accesului la surse alternative de gaze, precum si stabilirea unui calendar optim de privatizare care sa tina cont de contextul global al diversificarii accesului la sursele de gaze. In procesul de privatizare se va folosi consultanta internationala de specialitate".
Urmatoarea etapa este evaluarea scrisorilor de interes si intocmirea listei scurte cu firmele sau consortiile precalificate.
14 fir